آخرین مطالب

جغرافیای سالمندی ایران خانه وخانواده

جغرافیای سالمندی ایران

  بزرگنمایی:
آمارها نشان می‌دهد برای نخستین بار در طول ۶۳سال گذشته، امسال سهم جمعیت سالمند بالای ۶۰ سال، از کل جمعیت ایران، به ۱۰درصد می‌رسد

 تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد؛ جمعیت ایران وارد دوره میانسالی شده و با ادامه روند فعلی، به‌تدریج به جرگه کشورهای دارای جمعیت پیر خواهیم پیوست. برآوردهای همشهری برمبنای آمارهای رسمی وزارت کار نشان می‌دهد که امسال جمعیت افراد 60ساله و بیشتر در ایران، برای نخستین بار در 63سال گذشته، به 10درصد کل جمعیت کشور خواهد رسید. این رقم 0.1درصد از میانگین آمار جهانی بیشتر است.

به گزارش همشهری، با تغییر الگوی زندگی و کاهش فرزندآوری در خانواده‌های ایرانی، نرخ رشد جمعیت سالمند نسبت به رشد جمعیت زیر 15سال 2برابر افزایش یافته و در شرایطی که نرخ رشد جمعیت کل کشور از 1.3درصد فراتر نمی‌رود، نرخ رشد جمعیت سالمند به 3.4درصد می‌رسد. در این وضعیت، درصد جمعیت سالمند از سال 1355وارد روند صعودی شده و از 5.3درصد در این سال به 9.7درصد در سال گذشته رسیده، میانگین جهانی این شاخص 9.3درصد است. برآوردها حاکی از آن است که در سال 98، نسبت جمعیت سالمند به کل جمعیت کشور به 10درصد می‌رسد و جمعیت ایران یک قدم به دوره سالمندی نزدیک‌تر می‌شود. براساس آخرین آمارها، در پایان سال 1397جمعیت ایران 82میلیون و 84هزار نفر بوده که از این تعداد 7میلیون و 933هزار نفر بالاتر از 65سال داشته‌اند.

سالمندان شهرنشین

بررسی‌ها نشان می‌دهد ترکیب جمعیت ایران از سال55 تاکنون کاملا دگرگون شده و از نسبت 30درصد شهری و 70درصد روستایی در این سال، به نسبت 70درصد شهری و 30درصد روستایی رسیده است. در سایه این تغییر بنیادین، اکنون سه‌چهارم جمعیت سالمند کشور در مناطق شهری سکونت دارند. براساس آمارها در سال گذشته 73.3درصد سالمندان در مناطق شهری سکونت داشته‌اند و 26.7درصد آنها ساکن روستا بوده‌اند.

سبقت سالمندی زنان از مردان

در سال97، شاخص پیری، یعنی نسبت افراد 60ساله و بیشتر به‌ازای هر 100نفر جمعیت کمتر از 15سال به عدد 39.5رسید، درحالی‌که در سال 1355این رقم فقط 11.8 بود. به‌عبارت‌دیگر در سال55 به‌ازای هر 10نفر جمعیت کمتر از 15سال، 11.8سالمند در کشور وجود داشت اما در سال97 جمعیت سالمندان به ازای هر 100نفر جمعیت زیر 15سال به 39.5نفر رسید. نکته قابل‌توجه در این آمارها این است که فعلا شاخص پیری برای مردان به 38 رسیده اما این رقم برای زنان 42 است. این آمارها نشان می‌دهد جمعیت زنان ایرانی پیر از جمعیت پیرمردان ایرانی بیشتر است. نکته دیگر نیز پیرتر بودن جمعیت شهری نسبت به روستایی است که شاخص پیری آن به‌ترتیب 41 و 37 برآورد می‌شود. همچنین نسبت جنسی، یعنی نسبت تعداد مردان سالمند به ازای هر 100نفر زن سالمند، نشان می‌دهد در سال97 به‌ازای هر 100زن سالمند، 95مرد سالمند در کشور وجود داشته، این نسبت در مناطق شهری 97 و در نقاط روستایی 89 بوده است.

رکوردداران جمعیت پیر و جوان

آمارها حاکی از آن است که در سال1397، استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان بیشترین جمعیت سالمند را در خود جای داده‌اند و تهران با یک‌میلیون و 503هزار سالمند رکورددار بوده اما از نظر نسبت سالمندان هر استان به جمعیت آن، استان‌های گیلان (13.9)، مازندران (12درصد) و آذربایجان شرقی، همدان، مرکزی و اصفهان (11.1درصد) دارای بالاترین نسبت سالمندی بوده‌اند. در مقابل استان‌های سیستان و بلوچستان (4.9درصد)، هرمزگان (6.2درصد) و بوشهر (7.1درصد) کمترین تعداد سالمند را در مقایسه با جمعیت خود داشته‌اند. این مسئله از یک‌سو به الگوی فرزندآوری خانواده‌ها و از سوی دیگر به وضعیت مهاجرت جوانان بستگی دارد.

براساس برآورد انجام شده در سال97، بیشترین شاخص پیری در نقاط شهری به‌ازای هر 100نفر جمعیت زیر 15سال به‌ترتیب با 69، 58 و 56 سالمند به استان‌های گیلان، مازندران و تهران اختصاص داشته و کمترین آن با 12، 18 و 22 سالمند به استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کهگیلویه و بویراحمد مربوط بوده؛ اما در مورد شاخص پیری در نقاط روستایی استان‌های گیلان، مرکزی و مازندران به‌ترتیب با داشتن 99، 85 و 67 سالمند به‌ازای هر 100نفر جمعیت زیر 15سال رکورددار بوده‌اند و در مقابل مناطق روستایی استان‌های سیستان و بلوچستان، خوزستان و هرمزگان با شاخص پیری 13، 21 و 23نفر به ازای هر 100نفر جمعیت زیر 15سال، کمترین تعداد سالمند را داشته‌اند.

اشتغال و بیکاری سالمندان

در سال1397، نرخ مشارکت اقتصادی سالمندان در کل کشور 16.6درصد بوده و نرخ بیکاری آنها به 2.3درصد رسیده است. براساس آمارها، نرخ مشارکت اقتصادی سالمندان در مناطق شهری 12.7درصد با نرخ بیکاری 3.5درصد و در مناطق روستایی نرخ مشارکت اقتصادی 27.3درصد و نرخ بیکاری آنها 0.9درصد بوده است. این آمارها نشان می‌دهد جمعیت سالمند کشور با وجود اینکه از سن کار خارج شده‌اند، اما همچنان در بازار کار حاضر هستند. یکی از دلایل این اتفاق، نیاز سالمندان به تأمین هزینه‌های معیشت است که به‌ویژه در روستاها به‌دلیل ضعف نظام تأمین اجتماعی و پرداخت مستمری بازنشستگی بیشتر احساس می‌شود. از سوی دیگر نرخ بی‌سوادی سالمندان 51.1درصد است. در مناطق شهری 41.5درصد و در مناطق روستایی 77.9درصد سالمندان سواد خواندن و نوشتن ندارند و بر این اساس امکان حضور در مشاغل دفتری و اداری برای آنها مهیا نیست.

وضعیت مستمری سالمندان

هم‌اکنون دستگاه‌های متعدد دولتی، عمومی و مردم‌نهاد خدمات حمایتی، بیمه‌ای و غیربیمه‌ای به سالمندان ارائه می‌دهند که بخش عمده این مسئولیت بر عهده 6نهاد اعم از سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام‌خمینی(ره)، تأمین اجتماعی، بیمه سلامت، صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح و صندوق‌های بازنشستگی متعلق به بخش عمومی اعم از بانک‌ها و شهرداری‌هاست. آمارها نشان می‌دهد تا سال گذشته 64.4درصد از سالمندان کشور تحت حمایت این نهادها بوده‌اند؛ اما مابقی آنها هیچ نوع پوشش حمایتی نداشته‌اند. در این سال 24.7درصد از کل سالمندان کشور مستمری‌بگیر سازمان تأمین اجتماعی، 18.4درصد کمیته امداد امام‌خمینی(ره)، 11.3درصد صندوق بازنشستگی کشوری، 9درصد سازمان بهزیستی و یک‌درصد مستمری‌بگیر صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر بوده‌اند.

سالمندی در سایر کشورها

طبق اعلام بخش جمعیت اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل، با توجه به داده‌های چشم‌انداز جمعیت جهان، تعداد افراد سالمند 60سال و بیشتر در سال‌های اخیر در اکثر کشورها و مناطق جهان رشد قابل‌ملاحظه‌ای داشته و این رشد در چند دهه آینده همچنان افزایشی خواهد بود. براساس آمارهای بین‌المللی در سال2017 میلادی جمعیت سالمند جهان به بیش از 962میلیون نفر رسیده است که نسبت به سال1980 بیش از 2برابر افزایش داشته و پیش‌بینی می‌شود تعداد افراد سالخورده تا سال2050 نیز 2برابر شده و به 2.1میلیارد نفر برسد. بررسی‌ها نشان می‌دهد دوسوم افراد سالخورده جهان در مناطق درحال‌توسعه زندگی می‌کنند و رشدی سریع‌تر از افراد سالخورده در مناطق توسعه‌یافته دارند، به‌طوری‌که انتظار می‌رود در سال2050 از هر 10 فرد مسن در جهان، تقریبا 8نفر در مناطق درحال‌توسعه زندگی کنند. از دیگر سو با ادامه روند باروری و مرگ‌ومیر، پیری جمعیت جهان تسریع می‌شود و سهم افراد سالمند از جمعیت جهانی که از 5درصد در سال1960 به 9درصد در سال2018 افزایش یافته، در سال2050 به 16درصد خواهد رسید.

   73.3درصد سالمندان در مناطق شهری سکونت دارند و 26.7درصد از آنها ساکن روستا هستند
   شاخص پیری، یعنی نسبت افراد 60ساله و بیشتر، به ازای هر 100نفر جمعیت کمتر از 15سال، به عدد 39.5رسیده است؛ درحالی‌که در سال1355 این رقم فقط 11.8بوده است
   شاخص پیری برای مردان به 38رسیده اما این رقم برای زنان 42 است، این رقم نشان می‌دهد که جمعیت زنان ایرانی پیر، از جمعیت پیرمردان ایرانی بیشتر است
   به ازای هر 100زن سالمند، 95مرد سالمند وجود دارد، این نسبت در مناطق شهری 97 و در نقاط روستایی 89 است
   استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان، به لحاظ تعداد، بیشترین جمعیت سالمند را در خود جای داده‌اند و تهران با یک‌میلیون و 503هزار سالمند رکورددار است
   استان‌های شمالی و مرکزی بیشترین نسبت جمعیت سالمند را در خود جای داده‌اند و کمترین نسبت سالمندان عموما در استان‌های جنوبی زندگی می‌کنند
   ازنظر نسبت سالمندان هر استان به کل جمعیت آن، استان‌های گیلان با 14درصد، مازندران با 12درصد و آذربایجان شرقی، همدان، مرکزی و اصفهان با 11.1درصد، دارای بالاترین نسبت سالمندی بوده‌اند
   استان‌های سیستان و بلوچستان با نسبت 4.9درصد، هرمزگان با نسبت 6.2درصد و بوشهر با نسبت 7.1درصد کمترین تعداد سالمند را در مقایسه با جمعیت خود داشته‌اند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

سفیدشویی کارگزاران و اصلاحات با چاشنی پناه گیری پشت فرزند رهبری!

سفیدشویی کارگزاران و اصلاحات با چاشنی پناه گیری پشت فرزند رهبری!

کثافت کاری زیر پوست دانشگاه و خواب سنگین متولیان!

فساد ستیزی وزیر راه و شهرسازی فرزانه صادق؛ دامن گیر پرونده‌داران در نظام مهندسی شد

شستشوی حرم حضرت زینب( س) توسط مدافعان حرم

بیکاری در “کار “ بیداد می‌کند/مطالبه مردم همدان از نمایندگان مجلس، راستی آزمایی آمار عملکردی 2 ساله‌ مدیرکل اداره کار است!

جوابیه مدیر‌کل صمت به گزارش “ همدان خبر”

مانع سقوط صنعت، معدن و تجارت استان شوید

مهارتورم‌ و رشد تولید نیازمند اجرای کامل قوانین است/تاکنون حق یک درصدی دولت از معادن در همدان پرداخت نشده است

تنقیح قوانین اقتصادی توسط مجلس کمک بزرگی به رونق تولید می‌کند

استفاده آزمایشی از روش نوین محلول پاشی برای یخ زدایی و برفروبی

پیش بینی برداشت 130 هزار تن گندم و جو از مزارع کبودراهنگ

ارتقای تولید و اشتغال مساوی است با کاهش آسیب های اجتماعی/ شفافیت مالی لازمه کار تولیدکننده است

ضد و نقیض‌های گرانی گوشت/قیمت گوشت قرمز در همدان پایین‌تر از میانگین کشور است

ارتقای تولید و اشتغال مساوی است با کاهش آسیب های اجتماعی/ شفافیت مالی لازمه کار تولیدکننده است

ضد و نقیض‌های گرانی گوشت/قیمت گوشت قرمز در همدان پایین‌تر از میانگین کشور است

شهدا بهترین الگوی واقعی برای جوانان جامعه هستند

اجرای طرح نظارت شبانه بر بازار

شماره هفدهم ماهنامه مدافعان

هفته دفاع مقدس یادآور جاودانه‌ترین برهه از تاریخ ایران اسلامی است

ساخت و سازهای غیرمجاز از معضلات شهر همدان است/لازم به ورود جدی در زمینه کنترل هوشمند ساخت و سازهاست

زارعی سرپرست آموزش و پرورش استان همدان شد

تلاش مدیران بر انتفاع ساکنان از ایجاد منطقه 5 باشد

نشست و هم اندیشی مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان همدان و مسئولین ستادی با آموزشگاههای آزاد استان

ترددها در جاده‌های استان همدان 10 درصد افزایش داشته است

موج اول بازگشت زوار اربعین حسینی آغاز شده است

دستگیری سارق ساختمان خالی از سکنه در همدان

تعمیر و راه اندازی 95 درصد سیستم‌های روشنایی محورهای همدان همزمان با ایام اربعین

طرح نظارتی ویژه آغاز سال تحصیلی در استان همدان اجرا می شود

مرکز کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی شهرستان همدان راه‌اندازی شد

جاعل ارزهای خارجی در همدان دستگیر شد

کشف 8 فقره سرقت و دستگیری 6 سارق در اسدآباد

تهیه بسته تبلیغاتی لازمه معرفی همدان به گردشگران

هدف ما این است کاری کنیم،بیماران به جز درد بیماری، درد دیگری را حس نکنند

طرح جامع ترافیک همدان، آماده تصویب در همتا و ارسال به شورای عالی ترافیک

تدبیر درستی به منظور ساماندهی ضایعاتی‌ها اندیشیده شود

سرشاخه کاری 550 هزار و 428 پیوندک باغات گردوی استان همدان

برگزاری گفتمان آموزشی جشنواره عصر جدید یاددهی_ یادگیری در همدان

دستگیری سارق فروشگاه‌های زنجیره‌ای در همدان

پتروشیمی هگمتانه حامی 5 ساله پاس همدان می‌شود

راه‌اندازی خزانه‌ واحد الکترونیکی در سال جاری پیگیری شود

مدیریت شهری، زمینه افزایش خوش‌بینی شهروندان را فراهم کند

خط کشی بالغ بر 300 کیلومتر از راه های استان همدان انجام شد

افزایش ظرفیت پذیرش دانش‌آموزان همدانی در مدارس شاهد

برای انتخابات مجلس نمی‌آیم/متعهدم وظیفه خود را در شورای شهر به سرمنزل مقصود برسانم

آسانسور جایگزین پله برقی پل‌های عابر پیاده می‌شود

دستگیری سارق ساختمان‌های نیمه کاره در همدان

ساماندهی نیروی انسانی مهمترین دغدغه مدیریت شهری است

کسب رتبه نخست همدان در شاخص ماموریت‌های علم و فناوری

تنها یک عامل دلیل سقوط تیم فوتبال شهرداری نبوده است/ ضعف‌های کادر فنی و مدیریتی این اتفاق را رقم زد