بیش از دو سال از روی کارآمدن دولت سیزدهم و مسئولیت گرفتن مدیران دستگاههای اجرایی مختلف در استان همدان سپری شده و میتوان گفت حالا فرصت مناسبی است تا با رویکرد مدیریت شیشهای عملکرد دستگاههای مختلف در استان همدان مورد بررسی و بازخوانی قرار گیرد.
از آنجا که اقتصاد مهمترین دغدغه مردم و مسئولان کشور در پی توجه جدی دولت به رونق تولید و رشد اشتغال است در نخستین گزارش از سلسله گزارشات بررسی عملکردی دستگاههای اجرایی به وضعیت نا به سامان فعالیتهای سه حوزه صنعت، معدن و تجارت در همدان میپردازیم.
شرایطی که نشان میدهد استان در این سه مولفه در حال سقوط است و هیچ شخصی جز مقام ارشد استان نمیتواند مانع آن شود.
به گزارش همدان خبر، میراث به جامانده از دولت قبل در حوزه اقتصاد چیزی جز تعطیلی، کاهش سرمایهگذاری صنعتی و توقف تعداد بیشماری از واحدهای صنعتی، رشد مجوزهای خارج از چهارچوب و… برای استان همدان نبود.
در این شرایط برخی افراد توانستند با پنهان شدن پشت دغدغه دولت سیزدهم برای جراحی اقتصادی که نوید از احیای واحدهای تولیدی نیمه جان، از سرگرفتن روابط اقتصادی با تجار و جان دوباره گرفتن معادن را در مهمترین سرفصلهای اقتصادی میدهد جایگاه و مسئولیتی به دست بیاورند.
افرادی که خود را در اذهان عمومی مشتاق تولید در همدان نشان دادند اما در عمل نه اقتصاد این استان را میشناختند و نه حتی رزومه فعالیت آنان نشانی از ردههای مدیریتی در مهمترین دستگاه اقتصادی استان یعنی سازمان صنعت، معدن و تجارت داشت.
در پنجم بهمن 1400، احمد شانیان با حکم وزیر صمت به عنوان رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان منصوب شد و حالا در آستانه ورود او به سومین سال مدیریتی در این مسند به نظر میرسد وقت آن است تا به کارنامه عملکردی شانیان در 2 سال مدیرکلی صمت نگاهی انداخته شود.
در این بین نخستین موضوع که در تورق پرونده مدیرکل صمت استان همدان ابهام برانگیز است، مدرک دانشگاهی او میباشد که چند صباحی است در فضای مجازی دست به دست شده و حاکی از عدم دارا بودن مدرک دکتری احمد شانیان است.
موضوعی که در زمان انتصاب او، یکی از برگهای برنده در پاسخ چرایی برخی سوالات از سپردن میز مدیریتی صمت به شانیان بود.
با این حال به دلیل اینکه نه تصویری از اصل مدرک دکتری مدیرکل صمت و نه جوابیه مستندی از این سازمان در خصوص این شائبه یا حقیقت منتشر شده، این فرظیه تقویت میشود که ماجرای نداشتن مدرک دکتری رنگ حقیقت بیشتری به خود دارد.
نمره منفی سازمان صمت همدان در احیای واحدهای تولیدی
بررسی روند مدیریتی احمد شانیان در دو سال مسئولیت در مهمترین ارگان اقتصادی استان همدان نشان میدهد که او علیرغم اینکه سعی دارد با انتشار عکس و اخبار مختلف از حضور خود در صحنه و بازدید میدانی از واحدهای تولیدی و صنعتی به خصوص واحدهای نیمه تعطیل و نیازمند احیا نشان دهد دغدغه رشد تولید و مهار تورم در همدان را دارد اما در مدت زمان تصدی او آمار واحدهای راکد و نیمه تعطیل که احیا شدهاند با واقعیت همخوانی ندارد و تعداد کمی از واحدهای احیاشده صد در صد به چرخه تولید بازگشته و مابقی سرنوشتی نامعلوم دارند.
از سوی دیگر به نظر میرسد شانیان با روابط و تیمسازی که قصد انجام آن را دارد و تا حدودی هم به آن نزدیک شده توانسته برای خود سپر دفاعی از افراد در بخشهای مختلف ایجاد کند تا عملکرد سازمان ضعیف خود را پشت این جریان پنهان نماید.
این اتفاق زمانی به اوج خود میرسد که لیستی از افراد بدون هیچ ضابطه و قانون اداری در زمان تصدی شانیان در سازمان صمت همدان مشغول به فعالیت شدهاند در حالیکه جوانان متخصص همدان دنبال کار هستند و این استان با مشکل جدی ایجاد اشتغال برای تحصیلکردهها مواجه است.
در بین این افراد چهرههایی وجود دارند که اساساً نه تنها در این اداره فعالیتی ندارند بلکه تنها براساس روابط با شخص مدیرکل در این لیست جاخوش کردهاند و طبق شنیده ها در قالب عناوین مختلف حقوق دریافت میکنند.
احاطه شدن صمت همدان در روابط ، افتراق، سهمخواهی و بینظمی داخل سازمانی را رقم زده است
سبک مدیریتی رابطه محور نه ضابطهمند مدیرکل صمت در این دستگاه اجرایی کار را تا جایی پیش برده که در حوزههای مختلف معاونتی این سازمان هیچ همصدایی شنیده نمیشود.
نگاهی اجمالی به آنچه در اداره کل صمت استان از بررسی پایینترین ردههای مسئولیتی تا فعالیت مدیران میانی نشان میدهد رواج تفکر سهمخواهی روندی است که جایگزین انجام مسئولیت و وظیفه سازمانی این دستگاه اجرایی شده است.
راستی، از بازار لاستیک چه خبر؟!
در تازهترین اتفاقاتی که ناامیدی از اثرگذار بودن فعالیتهای مدیرکل صمت استان همدان در مدیریت و به سامان رساندن شرایط به وجود آمده را در بین مردم همدان تقویت میکند، اوضاع نابهسامان و
افسارگسیخته بازار عرضه و تقاضای لاستیک در همدان است.
با این حال سازمان صمت همدان کمترین اقدام مثبتی را در این خصوص انجام نداده و همچنان مردم سرگردان خرید لاستیک هستند.
سرانجام مهمترین اکتشاف معدنی استان، لیتیوم به کجا رسید؟
ازجمله موارد مهمی که میتوانست نمره طلایی به عملکرد سازمان صمت استان همدان دهد، بهرهبرداری درست و برنامهمحور از مهمترین ذخیره معدنی لیتیوم استان بود که نه تنها میتوانست برگزرینی برای عملکرد مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان به شمار بیاید بلکه در آیندهای نزدیک میتوانست اقتصاد استان و افزایش ثروت ملی در کشور را به دنبال داشته باشد.
اما از زمان انتشار خبر کشف این معدن تاکنون نه خبری از چگونگی گذر ایام معدن لیتیوم همدان به چشم میخورد و نه نشانی از برنامه صمت استان برای استفاده از این موقعیت بی نظیر برای رشد اقتصادی مردم به میان است.
گویی مسئول مهمترین پایگاه دولتی نظاممند در اقتصاد استان همدان در انتظار معجزه برای راهکار و برنامه نشسته است در حالیکه اگر این موقعیت در دیگر استانهای کشور وجود داشت تاکنون حداقلهای مقدمات اجرا و بهرهبرداری کار فراهم شده بود.
آنچه در این مجال اندک رسانهای که هدفی جز روشنگری در راستای جهاد تبیین که خواسته و فرموده مقام معظم رهبری است را دنبال نمیکند تنها مهمترین موارد تیتروار عملکردی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان در دو سال اخیر است که اگرچه میتواند بسط پیدا کند و بسیاری از مولفهها از جمله صادرات، تنظیم بازار، رسیدگی به واحدهای صنفی، رسیدگی به فعالیت معدنکاران، ایجاد صنایع جدید و… را دنبال کند اما به همین اندک مطالبه عمومی بسنده کرده و به عنوان نماینده افکار عمومی انتظار پاسخگویی به موارد عنوان شده و رسیدگی عالیترین مقام اجرایی استان به وضعیت موجود را داریم.